Kombucha Çay ve Kafein - Rem Kombucha

Kombucha Çay ve Kafein

Kombucha Çay ve Kafein

Kafein Nedir?

İlk olarak Alman kimyager Friedich Ferdinand Runge tarafından 1819'da bulunmuş, kahveden yola çıkarak kafein ismini almış ve kimya literatürüne girmiştir.
Kafeinin temel farmakolojik özellikleri olarak; Merkezi sinir sistemi'nde (MSS) psikotropik etki ve solunum uyarıcıdır. Kalp atışını hızlandırır ve hafif diüretik etkisi vardır.
Kafein; dünyada en az 63 tür bitkinin meyvesi, tohumu ve yaprağında, en çok bilinen örnekleri ile çay, kahve, mate ve guarana gibi bitkilerde doğal olarak bulunmaktadır.

Çay ve Kafein

Oksidasyon seviyesine bağlı olarak çay yaprakları içinde, az ya da çok miktarda kafein bulunur. Siyah çaylar en fazla oksitlenen yapraklar olurken en fazla kafein seviyesi de bu çaylardadır.
Kafein seviyesinin en az olduğu yani en az okside olan çaylar ise oolong çayı, yeşil çay ve beyaz çaydır.
Kuru yaprak çayda olan kafein oranı kahveden yüksektir. Ancak kahve çekirdekleri içilebilir kahve haline gelirken yüksek oranda kafein salınır. Ortalama olarak kahve çaya gore daha fazla kafein içerir. 
220-240 mI’lik bir fincan kahve ile yaklaşık 85 mg, yine 220-240 mI’lik bir fincan çay ile yaklaşık 24 mg kafein alırız.

Tüketilen Kafein Miktarı Ne Olmalıdır?

Kafeinin tüketim miktarı kişiye göre değişir. Kafeine karşı duyarlılık; tüketim sıklığı, vücut ağırlığı ve fiziksel koşullar gibi pek çok etmene bağlıdır.
Kafein kan dolaşımında ya da vücutta birikmez, alındıktan birkaç saat sonra vücuttan atılır. Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir.
Bazı kişiler kafeine karşı daha duyarlı olabilir ve çok az miktarlarda da olsa kafeinden olumsuz etkilenebilir. 
Birkaç fincan kahve, çay tüketen bir kişi kafeinin Çeşitli Kombucha tarifleri, demlemede kullanılan çayın çeşitleri, kalitesi, demleme süresi, fermantasyon süresi ve fermantasyon sıcaklığı gibi çeşitli faktörler kafein içeriğini etkiler.
Kombucha'nın genellikle, hazırlandığı çaydan yaklaşık ⅓ oranda kafein miktarına sahip olduğu kabul edilir. 
Kombucha Kültürü, şeker, oksijen ve çay birleştiğinde, doğal olarak kafein miktarını azaltan kimyasal bir reaksiyon meydana gelir ve önemli miktarda kafein tüketilir. Fermantasyon süresince şeker ve kafein içeriği azalır.
Çoğu sağlıklı insan için, Kombucha'daki az miktarda kafein sorun değildir ve fayda sağlayabilir. Kombucha'da bulunan kafeinin, kan dolaşımına emilimini yavaşlatan doğal bir amino asitle, yani l-theanine ile eşleştiğinde harika faydaları olduğu belirtilmiştir.
Kafeine duyarlı iseniz, Kombucha'nızdaki kafeini kontrol etmenin, azaltmanın doğal yolları vardır.

Kombuchada Kafeini Doğal Yollarla Nasıl Azaltılır?

Kafein miktarı çayın çeşidine, bölgesine, ne zaman toplandığına, ne kadar süre demlendiğine gore değişiklik göstermektedir.
Siyah çay, yeşil çaydan daha fazla kafein içerir. Kombucha kültürü, çay söz konusu olduğunda çeşitliliği tercih eder. 
Bu nedenle kafein içeriğinizi siyah çayın yaklaşık yarısı kadar azaltmak için yeşil çay ile karışım yaparak kullanabilirsiniz. 
Kuşburnu ve Hibiskus gibi bitkilerle çeşitlendirebilirsiniz. Ya da kafeinsiz çay ile demleyebilirsiniz.
Fermantasyon sürecinde önemli miktarda kafein tüketilir. 
Kombucha Kültürü, şeker, oksijen ve çay birleştiğinde, doğal olarak kafein miktarını azaltan kimyasal bir reaksiyon meydana gelir ve fermantasyon devam ettikçe şeker ve kafein içeriği azalır.
Daha uzun bir döngü için fermantasyon süresini uzatın, tadındaki keskinliği azaltmak için gerekirse biraz meyve suyu ile seyreltin.

Yorum Yaz
Yorum Oku
+905411200777